Zo smaken de meeste kruiden en specerijen

Smaak van kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen geven smaak, kleur, aroma en soms zelfs textuur aan gerechten. Elk kruid heeft één of meer van de onderstaande specifieke smaakprofielen. Ken vanaf nu je kruiden en specerijen.

Bitter
De meeste mensen vinden bitter niet lekker. En toch is het een van de primaire smaken van chocola en bier. Ook smaken de meesten groenten bitter, vooral als ze rauw worden gegeten. Onder andere de volgende kruiden hebben een bittere smaak: ajowan, laurierblad, selderij, kruidnagel, komijnzaad, fenegriek, mierikswortel, jeneverbessen, lavendel, foelie, marjolein, oregano, bonenkruid, sichuan peper, steranijs, kurkuma en tijm.

Fris
Denk bij frisse kruiden aan een lekker koud glas water met munt op een zomerse dag. Onder andere de volgende kruiden hebben een frisse smaak: munt, dille, anijs, venkel en basilicum.

Aardachtig
Aardachtige kruiden hebben een smaak die lijkt op waar ze vandaan komen. Dit is het smaakprofiel dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld aardappelen of bieten te beschrijven. Sommige mensen zullen zeggen dat deze smaak vies is. Onder andere de volgende kruiden hebben een aardachtige smaak: annatto, komijn en saffraan.

Bloemig
Dit is de smaal van de lengte. De meeste mensen associëren deze smaak met thee. Onder andere de volgende kruiden hebben een bloemige smaak: koriander, citroengras, rozenblaadjes, saffraan, basilicum, tijm en lavendel.

Fruitig
Deze smaak is zoetig en geeft een aangename fruitige geur af. Onder andere de volgende kruiden hebben een bloemige smaak: anijs, venkel, zwarte komijn, bonenkruid en steranijs.

Kruidig
Deze smaak kun je het beste beschrijven met de volgende kruiden: dille, lavendel, oregano, peterselie, rozemarijn, salie, bonenkruid, dragon en tijm.

Heet
Dit is die smaak waar je bijna van gaat huilen als het te dominant is. Onder andere de volgende kruiden hebben een hete smaak: zwarte peper, chilipeper, mierikswortel, mosterd en witte peper.

Nootachtig
Sommige mensen associëren deze smaak met amandelen. In deze kruiden kom je dit smaakprofiel tegen: ajowan, zwarte kardemom, korianderzaad, komijnzaad, fenegriek en mosterdzaad.

Denne-achtig
De smaak van dennebomen kom je tegen in deze kruiden: laurierblad, rozemarijn en tijm.

Scherp
Dit zijn kruiden met een uitgesproken en indringende smaak: piment, knoflook, gember, mierikswortel, marjolein, mosterd, ui, paprikapoeder, munt, steranijs en dille.

Spicy
Met deze kruiden geef je je gerechten net iets meer pit: laurier, kaneel, kruidnagel, koriander, komijn, curryblad, gember, marjolein en nootmuskaat.

Zwavelachtig
Dit smaakprofiel is te vinden in onder meer: asafoetida, bieslook , knoflook en ui.

Zoet
Deze smaak is de favoriet van heel veel mensen. Onder andere de volgende kruiden hebben een hete smaak: piment, anijs, karwij, kaneel, kervel, kruidnagel, dillezaad, venkel, groene kardemom, nootmuskaat en steranijs.

Houtachtig
De smaak van hout. Koffie wordt doos sommigen als houtachtig beschreven. Onder andere de volgende kruiden hebben een houtachtige smaak:
Sommige houtachtige kruiden zijn onder meer: kruidnagel, jeneverbes, lavendel, rozemarijn en sichuan peper.

Hopelijk heb je nu iets meer inzicht gekregen in de smaak van de kruiden die je in je gerechten gebruikt. Koop hier je kruiden en specerijen online.

Open chat
Heb je nog vragen?